Tailored Housing

undefined

ARK has a number of properties that have been tailored to the specific needs of our tenants. These include new builds and adaptations of existing properties.

Flats for people with autistic spectrum disorder in Southhouse, Edinburgh

In 2013 ARK built a brand new home for people with autistic spectrum disorder in Southhouse, Edinburgh.

The flats accommodate four people and are specially designed to ensure that our tenants have their specific housing needs met.

We are delighted to have worked very closely with City of Edinburgh Council Social Work Department on this development.

The property consists of:

  • 4 x single bedrooms with built-in wardrobes and en-suite wet wall rooms including automatic clos-o-mat facility
  • Internal lift accessing both floors
  • 2 x staff sleepover rooms with en-suite facility
  • 2 x Fully fitted and spacious kitchen and dining areas
  • 2 xFully fitted utility rooms
  • Central staircase with feature windows

undefined

  • Separate garden area for both flats
  • Living room with patio doors leading to garden (ground floor)
  • Living room with feature glazing (first floor)
  • Triple glazing to external windows, with integrated blinds
  • Sprinkler system throughout
  • Feature rooflight within central top landing (first floor)
  • Controlled access to flats
  • Perimeter fence with controlled access

undefinedSpecialist Dementia Unit, Woodside Close, Buckie

ARK's dementia unit in Buckie was redeveloped in 2014 based on our existing unit at Rymonth in St Andrews.

The unit has 4 bedrooms with ensuite facilities and we also created a significant external patio area for tenants to enjoy.

ARK also has a 3 storey property and 3-4 bedroom bungalow in the same area.

Specialist Dementia Unit, Rymonth, St. Andrews

This property underwent a phased refurbishment over an 18 month period during 2013/14.

The redevelopment involved:

  • Reconfiguring office space into the basement area
  • Reconfiguring a sleep over area into a self-contained flat (Iona)
  • Reconfiguring the old office/extending into a new kitchen and lounge area in Harris
  • Reconfiguring the communal dining/lounge area into a 3 bedroom development for service users with dementia (Jura)

Harris Kitchen

Harris - Kitchen

Therapeutic Care and Sensory Garden, Southhouse

The staff team at Southouse provides holistic care and support for eight adults with complex learning disabilities and associated conditions. They work within an ethos of providing a therapeutic style of care. This approach has proved highly beneficial, especially in terms of managing epilepsy, autism and mobility issues.

The service users do not use verbal communication, however through developing relationships over time, staff have built experiences of the many other ways those service users with very complex needs may try to make themselves understood.

undefined

A major part of the work for the staff team at Southhouse is to encourage and promote a comfortable living style for the service users and to ensure the built environments meet the service users’ needs. For example, in the bathroom there is a high-tech bath with jacuzzi and the bathroom walls are decorated with murals courtesy of students from Stevenson College in Edinburgh. In the kitchen, good use of colour and open spaces provide the service users with optimum freedom of movement within their home.

undefined

Another beneficial project for tenants at Southhouse has been the creation of a sensory garden by ARK.

We landscaped the existing area by digging out uneven surfaces to create a level garden, built a gazebo with seating, and installed a water feature. We planted herbs and other plants to stimulate the senses and installed areas with soft ground cushioning.

The plans for the garden were drawn-up by students at Oatridge College which specialises in horticulture and agriculture, and we made use of local contractors and other interested parties, including staff from ARK’s head office, to complete the garden.

To improve access to the garden and encourage service user independence we installed french doors in each service user’s bedroom allowing direct access into the secure garden area. Care Commission reports praised our efforts whilst giving us a high grading on environment criteria.

"I have just witnessed ‘L’ (service user) using the garden hose to water his garden. The look on his face was amazing to see. His eyes lit up and he had a huge grin on his face."
Senior Support Worker, ARK